Home Speltyper > Den ultimata guiden för onlinespel
Den ultimata guiden för onlinespel

Den ultimata guiden för onlinespel

Ett onlinespel är ett spel där du kopplar upp dig på nätet för att spelar mot andra användare som är uppkopplade på samma spelserver som du är. Onlinespel kommer i alla olika genrer där du kan spela via din TV, dator, eller mobil. Med internets framväxt har det blivit allt vanligare att spel har en online-funktion så att man ska kunna spela mot andra över nätet, vilket gör spelen mer sociala.

Onlinespel blev allt vanligare under början på 90-talet då internet började bli populärt i folkhemmen. FPS-spelet Quake gjorde onlinespel mer känt när det slog igenom i slutet på 90-talet. Spelet hade ett flerspelarläge samt en funktion för onlinespel som det gick att koppla upp sig på. Senare kom spel som Counter Strike och hoppade på samma koncept och blev otroligt populärt på internetcaféer runt om i landet. Nedan har vi listat några populära onlinespel.

Counter Strike: Global Offensive

Counter Strike är ett spel som funnits med länge. Spelet startade som en mod till spelet Half-Life. Det fortsatte att utvecklas i denna motor tills dess att utvecklarna var nöjda med spelet, då i version 1.6, vilket snart kom att bli ett otroligt populärt spel att spela online. Spelet har funnits sedan 1999 men det var först 2012 som företaget Valve tog på sig rollen att skapa en ny version av denna klassiker.

Resultatet blev Counter Strike: Global Offensive som lanserades 2012, som idag är bland de populäraste FPS-spel. Spelet är baserat på rundor och två lag som utgörs av poliser och terrorister kämpar mot varandra. Terroristerna ska plantera en bomb på banan som poliserna ska förhindra. Det lag som vinner rundan får ett poäng. Efter ett antal rundor byter man lag. Det lag med flest vunna rundor vinner. Spelet är stort i tävlingssammanhang och spelas världen över.

Dota 2

Dota är från början en mod som skapades i spelet Warcraft 3. Spelet skapade en egen genre som kom att kallas MOBA. Spelet fick stor popularitet som en mod där användare fortsatte att förbättra spelet och lägga till hjältar. 2013 vågade spelföretaget Valve ta på sig rollen att skapa en uppföljare. Med hjälp av en av utvecklarna av Dota, som gick under namnet Ice Frog, skapades uppföljaren, Dota 2.

Dota 2 är idag ett av världens populäraste spel inom spelgenren MOBA med flera miljoner aktiva användare. Spelet går ut på att två lag om fem spelare vardera ska förstöra varandras bas. Alla spelare får i början av spelet välja en hjälte, vilka alla har olika magier och funktioner. Du kan göra din hjälte starkare genom att döda monster och köpa föremål under spelets gång. Spelet är gratis och finns på Steam.

World of Warcraft

World of Warcraft ingår i genren mmorpg. Detta är rollspel där spelaren använder sig av samma karaktär varje gång den spelar. Spelet är uppbyggt som en sandbox-värld där spelaren kan röra sig fritt. World of Warcraft är utvecklat av företaget Blizzard och klassas som tidernas största spel i mmorpg-genren. Spelet lanserades 2004 och blev snabbt populärt och fick flera miljoner användare världen över. Spelet har en månadskostnad för att spela.

World of Warcraft är fortfarande populärt och det släpps fortfarande nya expansioner av spelet. Uppgiften i spelet är att göra din karaktär starkare. Detta gör du genom att göra uppdrag åt datorstyrda spelare eller genom att döda monster. Det går även att ge din karaktär olika vapen och rustning för att få dem att bli starkare. De bästa föremålen får du genom att döda bossar, vilket krävs att ett större antal spelare måste samarbeta.

Hearthstone

Hearthstone lanserades 2014 och är ett kortspel som du spelar online mot andra spelare. Idén bakom spelet kommer från klassiska kortspel som Magic the Gathering. Spelet går ut på att du samlar ihop kort som bildar en kortlek. Kort kan du få genom att köpa kortpaket eller genom att göra uppdrag inne i spelet. Du väljer ut de kort som passar dig bäst och kan sedan spela mot andra spelare online.

FIFA

FIFA är ett fotbollsspel där första upplagan släpptes 1993. Sedan dess har det fortsatt att tillverkas nya upplagor som släpps årligen. Spelet fungerar precis som fotboll i verkligheten förutom att det är du som spelare som styr alla fotbollsspelarna och försöker få fatt i bollen. FIFA har idag blivit extremt avancerade i form av spelkänsla och den grafik som spelet erbjuder. FIFA går att spela online via nätet samt mot andra spelare på samma konsol.

1 thought on “Den ultimata guiden för onlinespel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *