Home Speltyper > Gaminghistoria – Online, PC, Mobilt
Gaminghistoria – Online, PC, Mobilt

Gaminghistoria – Online, PC, Mobilt

Datorspel är spel som du spelar i din dator. Spelen kan variera en del i karaktär och idag finns det miljontals titlar att välja mellan med allt från grafiskt krävande spel till spel som går att spela direkt i din webbläsare. I och med att mobiler blir allt med modernare och mer avancerade så har det vuxit fram många spel som är anpassade till telefonen i form av appar som du laddar ner.

Allt började dock med spel på datorn. På 50-talet när datorer började bli allt mer vanliga i hushållen så började man även att utveckla spel till datorerna. Ett av de första spelen som presenterades var spelet “tennis for two”. Spelet skulle efterlikna tennis där du på en platt skärm försökte skicka över en lysande boll till motståndarens sida genom att träffa den med ditt “rack” med hjälp av en speldosa.

Datorspelens historia 1970 – 1990-talet.

Fram tills nu hade det endast funnits simplare datorspel. På 70-talet fortsatte man att utveckla spelen och kända spel som Pong, Spaceinvaders och Astroids med mer innehåll än tidigare versioner dök upp. På 80-talet började spelindustrin ta fart och man utvecklade genrer som textbaserade grottspel, plattformsspel och äventyrsspel. Spelen började stiga i handling med ett mer actionpackat innehåll för spelaren. Det var nu kända klassiker som Donkey Kong och Pacman utvecklades.

Det var dock under 90-talet spelindustrin fick riktigt fart då man utvecklade 3D-grafik. Istället för att röra sig på en platt skärm så hade spelen ett 3D-upplägg vilket var ett stort steg framåt. I samband med detta skapades även genrer som first person shooters, rollspel och strategispel. Kända spel som utvecklades under 90-talet är Super Mario World, Doom 3D, Half-Life och Civilization vilket satte en hög standard på spelindustrin på denna tid.

Datorspelens historia 2000-talet

Under 2000-talet blomstrade spelindustrin rejält där spelens utveckling även ökade enormt för varje år. Grafiken blev allt bättre och spelen blev större, bättre handling samt en ökad variation av spelgenrer. Stora spelgenren som växte fram var även MMORPG (Massive multiplayer online roll playing game). Detta var spel som man kunde spela på nätet i en öppen värld mot andra spelare där ett av de första spelan var Everquest.

Grafiken i spelen blir allt mer avancerad och spel som Half-Life och Battlefield satte en hög standard där grafiken blev allt verkligare. Spelen fick en allt bättre handling som man följde vilket ökade spelupplevelsen enormt. Storleken på spelen blev också stigande då det tidigare kunde ta en timme att klara ett spel till att finnas spel med 10-50 timmars speltid. Kända spel som växte fram var Dota 2, Starcraft 2 och World of Warcraft.

Onlinespel

Under slutet på 90-talet började även internet bli allt vanligare och spelföretagen insåg hur viktigt det var att länka samman spelen med internet så att användare kunde spela mot eller med varandra även om man inte befann sig på samma plats. Detta ledde till en rad olika spel men onlinefunktioner som bland annat Counter Strike och Quake som var actionspel du kunde spela mot andra spelare på nätet.

MMORPG-genren blev också allt mer populär. Detta är rollspel som spelas online där du skapar en karaktär som du kan logga in med i en öppen värld. Varje gång du loggar in spelar du med samma karaktär och du kan göra olika saker i världen för att din karaktär ska bli starkare. Detta var ett nytt spännande koncept som idag är en av de populäraste spelgenrerna med spel som World of Warcraft.

Spel i webbläsaren

En annan spelindustri som växte fram med internet var spel som gick att spela direkt i din webbläsare. Spelen var oftast av mindre karaktär där även grafiken blev begränsad av de verktyg man hade att jobba med. Idag finns det en rad olika sidor som erbjuder gratisspel direkt i din webbläsare som inte kräver någon nerladdning. Även dessa spel finns i olika genrer med allt från plattform till mmorpg-spel.

Mobilspel

Med det snabbt växande användandet av smartphones så har man även skapat en marknad för spel i mobilen. Det finns företag som specialiserar sig på detta genom att skapa spel du laddar ner i form av en app. Detta är en snabbt växande marknad där du hittar allt från underhållning till spel om pengar. Kända spel inom denna kategorin är Candy Crush samt Angry Birds som har fått stor popularitet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *